Látnivalók

Nagyvázsonyi Kinizsi Vár: a törökverő legendás vára

A Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb vára a nagyvázsonyi Kinizsi vár, mely nevét a minden csatáját győztesen megvívó legdicsőségesebb uráról, a törökverő Kinizsi Pálról, Mátyás király legendás hadvezéréről kapta.


Bár építésének pontos ideje homályba vész, a vár és a lakótorony a XV. század elején épülhetett az akkori földbirtokos a Vezsenyi család megbízásából.

Mai szemmel meglehetősen furcsának tűnő területre, Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő részére épült a vár, a hely kiválasztásában szerepet játszott, hogy a Budáról Olaszország, ill. a dalmát tengerpart felé vezető fontos kereskedelmi útvonal itt ágazott le egymástól. De a legfontosabb szempont az volt, hogy közvetlenül itt a várárokban fakadt egy bővizű forrás, így ostrom idején sem kellett vízhiánytól tartani.

A Vezsenyi család kihalása után 1472-ben adományozta Hunyadi Mátyás a várat Kinizsi Pálnak, aki jelentős átalakításokat hajtott végre az erődítményen, ekkor alakult ki 48x65 méteres területe, a mély várárkok, a palota és a várkápolna.

A vár a 16. századtól a Zichy család birtokába került. Az utolsó katonai összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején történt, majd börtönként használták a lassan pusztuló épületet, utána csak a lakótoronyban laktak kiöregedett cselédek. 1955-ben kezdődött el a váregyüttes régészeti feltárása és helyreállítása.

Az erődítménybe a rondella kapuján át jutunk be, ahol a patkó alakú bástya gyilokjárójára fel lehet sétálni. Egy bővizű forrás fut a várárokban, mely még napjainkban is a farkasvermet és a víztárolót táplálja, mely a belső udvaron található. A Dunántúl leginkább egészben maradt késő gótikus lakótornya a vár négyszögletű, középkori jellegét magán viselő öregtornya a vár legjellegzetesebb látnivalója. A lakótorony kis helyiségeiben berendezett szerény kiállítások a vár egykori életét mutatják be. A szűk csigalépcsőn feljutva a torony tetejéről csodás kilátás tárul elénk a környező vidékre, és jól kivehető az egész erődítmény alaprajza is.

A vár legnépszerűbb látványossága a várkápolnában található: Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörösmárvány szarkofágjának fedőlapja, amely a közeli pálos kolostorból került ide.

8291 Nagyvázsony, Vár utca 9

http://kinizsivar.hu/Barnagi Kálvária

A barnagi Kálvária Veszprém megye legrégebbi, számos archaikus vonást őrző keresztútja: valóságos ritkaság a szakrális építmények sorában. A kálvária a falun kívül, a határ északkeleti részén található. 

Tovább

Vöröstói Kálvária

A vöröstói Kálvária Barnag felé haladva, a falu délkeleti szélén emelkedő dombon áll. Tőle északra a mencshelyi-nagyvázsonyi út másik oldalán található a község temetője. 

Tovább

Nagyvázsonyi Pálos Kolostor

A Bakony ősrengetegében, Vázsony várától nyugatra alapított pálos kolostort a legendás törökverő hadvezér, Kinizsi Pál és apósa, a szintén híres hadvezér, Magyar Balázs  1480-1483 között.  

Tovább